MİNDFULNESS


Farkındalık (Mindfulness) Nedir? 

Bilinçli farkındalık, giderek yayılan ve artık daha fazla mindfulness şekliyle duyduğumuz anlayış. Mindfulness, tek gerçek an olan şimdiki anı fark etmek ve bu anın içerisinde yaşamaktır. İnsan zihni %46.9 geçmiş ya da gelecekte uçuşur, geçmiş ve gelecekte yaşayan bir zihin ise mutsuz bir zihindir. Uçuşan zihnimizi her defasında nezaketle ve şefkatle içinde bulunduğumuz ana getirebilmek ise kolay bir uğraş değildir. Bireysel ya da grup danışmaklıklarda ‘‘Mindfulness Temelli Stres Azaltma’’ programları ile kişilerin mindful olma becerileri ile çalışıldığı gibi, yapılan araştırmalar mindfulness halinin depresyon, kaygı, stres ve zorlukları yönetebilme, öfke veya birçok zorlayıcı durum ve duygularla beraber kalabilmek ve iyilik halini artırabilmek içinde oldukça etkili olduğunu söylemektedir.

Peki hiç düşündünüz mü? Siz ne kadar mindful yani bilinçli farkındalık halini yaşıyorsunuz? İş hayatınızda, ebeveynlikte ya da çocuğunuzla oyun oynarken, kitap okurken, yemek hazırlarken, sizinle sohbet eden kişiyi dinlerken ne kadar farkındalıkla o anın içerisindesiniz? Mindful, yemek yemeyi denediniz mi hiç? Hepimiz zamanın içinde dikkatimizi yönetebilme ihtiyacı duyuyoruz. Eğer bu duruma dair kalbimiz ile bir anlaşmaya varabilirsek tüm dikkatimizi şimdiki zamana yönlendirebilir ve yaşam kalitemizi oldukça yükseltebiliriz.

Ancak mindfulness sadece şimdiki anı fark etmek değildir. Aynı zamanda fark ettiklerimizi karşılama biçimimizdir. Mindfulness, yaşadıklarımızı nasıl karşıladığımızı ve algıladığımızı değiştirecek altın bir anahtar niteliği taşır. Yaşamda, birbirini takip eden kareler gibi zamanı sürdürürken, bu kareler anılarımızı oluşturuyor. Daha tatmin edici bir yaşam için odaklanmamız gereken şimdi ve şimdide oluşturduğumuz an, anı, eylem. Bilinçli farkındalık halini geliştirdiğimizde, düşünce ve duygularımızın farkında olma ve böylelikle yönetebilme gücüne sahip olabiliriz. Özellikle çağımızda çok fazla uyarana maruz kalan bizler için mindfulness yani bilinçli farkındalık halini temelleri ile öğrenmek ve yaşamımızda uygulamak adeta ihtiyaçtır.